Pulpac

Utmaning

Sedan 1 januari 2022 är de flesta engångsartiklar av plast förbjudna. Alternativen, i form av exempelvis papperssugrör och träskedar, tog snabbt plats på marknaden men är, trots allt, inte optimala substitut. Tillverkningsprocessen sker tyvärr under hög energiåtgång och vattenförbrukning.

Företaget PulPac föddes ur ett intraprenöriellt projekt inom det globala kommunikationskoncernen WPP och är idag licensgivare av sin patenterade teknik som möjliggör en hållbar, kostnadseffektiv produktion av fiber-baserade produkter som ersätter plast. Metoden kallas Dry Molded Fiber, vilket innebär att cellulosamassa defibreras och formas till en cellulosamatta som sedan, maskinellt, kan pressas till önskad form.

– Vår metod tillåter produktion utan andra tillsatser än värme och tryckkraft, beskriver Tünde Deák, Platform Owner, dvs tekniskt ansvarig, på PulPac. På detta sätt kan vi bidra till att skapa en mycket mer hållbar produktion med lägre energi- och vattenförbrukning.

PulPac har uppfunnit Dry Molded Fiber och erbjuder förpackningstillverkare världen över möjligheten att utnyttja tekniken genom att teckna en licens. För att PulPacs licenstagare ska kunna nyttja tekniken krävs oftast en specialtillverkad maskin. Det är där TechTribe kommer in i bilden …

 

Lösning

– Vi är i behov av en eller flera trovärdiga turnkey-leverantörer för att vårt erbjudande ska vara komplett, förklarar Tünde. Våra licenstagare behöver ”en nyckelfärdig lösning”, helt enkelt.

Dialogen med TechTribe inleddes redan 2018. Beslut om en gemensam satsning fattades och den första prototypen stod färdig 2019. Nu, flera år senare har en unik, maskinell lösning arbetats fram. Den första maskinen levererades hösten 2022 och fler följer.

– PulPac är på många sätt rätt så lika oss som företag, och det är nog därför samarbetet har varit så gynnsamt. De är lika prestigelösa som modiga och vi trivs verkligen att arbeta tillsammans, säger Thomas Åberg, kundansvarig på TechTribe.

TechTribes erfarenhet av att bygga denna typ av konverteringsmaskiner är gedigen. Sammanräknat finns i organisationen hundratals år av samlad kompetens.

– Att valet föll på just TechTribe är ingen tillfällighet, säger Viktor Börjesson, Chief Partnership Officer på PulPac. De uppfyllde alla våra kriterier. De ser affärsmöjligheter. De är beredda att gå all in och satsa helhjärtat. De kan leverera med riktigt bra kvalitet och prestanda och de är dessutom noga med att vara tillgängliga för sina kunder. De är lite som vi, bekräftar Viktor. Medan deras branschkollegor kanske är större och mer etablerade, har TechTribe den typ av affärsmässig attityd som behövs för ett projekt som detta.

 

Resultat

Den färdiga maskinen förbrukar väsentligt mindre vatten och har en avsevärt lägre energiförbrukning. Dessutom har den möjlighet att hålla en högre produktionstakt än traditionella maskiner och är därtill mindre platskrävande.

– För oss på TechTribe är det oerhört inspirerande att få möjligheten att jobba med ersättning till plast, säger Håkan Rohdin, automationsingenjör som varit högst delaktig i utveckling och produktion. Det meningsfulla i att få vara med på ett hörn och bidra till en bättre värld känns i hela TechTribe-huset!

TechTribe har som målsättning att kunna leverera 50 maskiner per år och har själva valt att hänvisa till en amerikansk branschkollega som tar turnkey-ansvar för USA.

– Flertalet maskiner är i skrivande stund sålda, men efterfrågan är stor och vi ser fram emot löpande produktion och leverans från nu och i många år framöver, konstaterar Thomas Åberg. Detta är en success story!

Den första maskinen levereras våren 2023 till en kund i Frankrike. Därefter väntar kunder runt om i hela världen.

– Nu har vi tillsammans gjort en häftig resa. När vi började utvecklingen var vi tolv anställda på PulPac. Idag är vi 80 och innan året är slut 110. TechTribe växer bredvid oss och vi är stolta att ha dem som partner.

Ytterligare ett bevis för att konstellationen är ett vinnande koncept, fick TechTribe våren 2022 då de tilldelades utmärkelsen ”System Integrator Innovator of the year by Rockwell Automation” på EMEA-eventet.

– Jag ser fram emot fortsatt, ständig utveckling av tekniken och den specifika maskinen, avslutar Viktor Börjesson.

 
Om PulPac

PulPac förser förpackningsindustrin med en banbrytande tillverkningsteknik för fiberbaserade förpackningar och engångsprodukter. Tack vare sin teknik, Dry Molded Fiber, gör PulPac det möjligt för sina kunder att ersätta engångsplast med ett hållbart och kostnadsmässigt konkurrenskraftigt alternativ på global basis. PulPac grundades 2018 och har sin bas i Göteborg.

Viktor Börjesson, Chief Partnership Officer.

Tünde Deák, Platform Owner.